Председателят на Стратегическия съвет към президента: Липса на откритост са основните проблеми на сегашното управление

Председателят на Стратегическия съвет към президента: Липса на откритост са основните проблеми на сегашното управление

Националният стратегически документ на България е проект за дългосрочна национална стратегия, на чиято основа се изграждат всички други управленски решения и програми.Това поясни в студиото на “Още от деня” политологът проф. Александър Маринов – председател на Стратегическия съвет към президента Радев.

През август и септември бяха публикувани първите две части на документа, а днес бе обнародвана и третата.

“На основата на една диагноза на проблемите и причините за тях ние стигаме изводи и предлагаме определени промени. Най-важното за нас, което е решаващо за всичко останало, е, че е необходимо да се заяви, да се възприеме и да се отстоява една ясна ценностна система, ценностни приоритети – не декларирани, а реални”, отбеляза той.

Според него основните проблеми на сегашното управление са “липсата на откритост на обосноваване на решенията, на отчетност и, в крайна сметка, на отговорност”.

“Ние смятаме, че каквито и стратегически цели да възприемем като нация, те изискват една много дълбока реформа държавата, тъй като сегашният модел на управление на държавата е в състояние да угроби и най-добрите намерения”, заяви политологът.

По думите му има много форми на овластяването на гражданите, предвидено в стратегията – например, чрез прилагането на принципите на отчетността и контрола от страна на гражданите, различни възможности гражданите да оспорят и да се защитят от произвола на властта.

“Ние смятаме, че отношенията между гражданите и държавата са силно увредени, което рефлектира върху липсата на доверие от страна на гражданите, тоест трябва да им дадем възможност да участват във всички фази на управленския процес, да контролират и да се произнасят за резултатите”, добави той.

https://bntnews.bg/news/predsedatelyat-na-strategicheskiya-savet-kam-prezidenta-lipsa-na-otkritost-sa-osnovnite-problemi-na-segashnoto-upravlenie-1086591news.html?fbclid=IwAR3xp2CVUQRJ7k1NYpbqefO9ZlMbthi1AK_yv-cQacrINEjqkOBFk9SEOKQ

Вашият коментар